Ir a 2015 Ideas para cambiar el Mundo
      home

Get Adobe Flash player


Educació en valors

es - eu - gl - en - fr - it - pt


Ambientech. Eines Didàctiques sobre Medi Ambient

El programa ambientech és un portal educatiu d’accés lliure i gratuït que pretén difondre i facilitar l’aprenentatge de les Ciències, la Tecnologia i el Medi Ambient als alumnes de l’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius.
Apàtrides, incultes i (de vegades) analfabets
Per Patrícia Gabancho

Per fi algú s’atreveix a posar per escrit el que molts pensen des de fa temps: Catalunya té un problema greu amb l’educació. La periodista Patrícia Gabancho exposa i analitza els coms i els perquès de la situació educativa al nostre país.
Bloc sobre els Drets Humans de les dones. Webquest
Per Montserrat Boix

Aquesta webquest sobre els Drets Humans de les dones vol recolzar el treball en TIC a les aules a través del recorregut fet crear un bloc i facilitar la reflexió en paral.lel sobre la situació actual dels Drets Humans de les dones. Nivell Secundaria i batxillerat. Àrees TIC, Educació per a la igualtat i Educació en valors.
Bon Nadal!... (per a tots?)
Consells del GOB per un nadal més conscient, responsable, ètic i crític

El Nadal és temps d’excessos consumistes i alimentaris, comprem més que en cap altra època de l’any i sovint ens deixem endur per l’esperit nadalenc, adquirint molt més del que necessitem. El GOB ha editat una guia per a celebrar un Nadal més responsable i sostenible, sobretot a l’hora de comprar regals. Recomana, sobretot, ser conscients de què necessitem i contemplar la publicitat amb ulls crítics, atès que la majoria de vegades és enganyosa.
Bullying: parlem d’allò que ens importa?. WebQuest
Autora: Carme Barba Corominas

Aquesta WebQuest pretén fer prendre consciència als alumnes sobre el tema dels conflictes entre iguals, l’anomenat "bullying".
Caos i diversitat, educar en una societat complexa
Conclusions de l’escola d’estiu Rosa Sensat

El gran repte que ens proposem, com a mestres i professors d’aquesta Escola d’Estiu de Rosa Sensat, és el d’ensenyar a tots els infants i joves a trobar plaer en la intel·ligència, per aprendre a pensar i conversar, amb exigència, amb precisió, per facilitar la seva emancipació i per reforçar la democràcia. Una democràcia que necessita persones capaces de parlar i escoltar l’altre, i fer dels errors d’uns i altres una eina d’aprenentatge, per trobar un camí cap a la humanització com a forma de progrés i de creativitat des de la pròpia llibertat.
Cargols al pati (P-3)
Loly Álvarez i Teresa Giménez / CEIP MARIANAO. St. Boi de Llobregat

Projecte interdisciplinar per incitar la descoberta de l’entorn natural proper per tal de despertar l’interès pels elements del marc natural.
Cuinar, planxar i tenir cura d’altri a l’escola
Autores: Núria Solsona i Amparo Tomé

"El nostre treball ha quedat englobat en un Programa Equal, el Projecte Tempora ’Tots els temps en un temps’, un projecte europeu que ha dotat els centres escolars participants amb el material i els instruments necessaris per realitzar activitats culinàries i de cura de la roba"
De llengua, diferència i context
Eulalia Lledó Cunill

EL QUADERN QUE ha elaborat Eulàlia Lledó, De llengua, diferència i context, ens exposa una sèrie de reflexions imprescindibles entorn de l’ús androcèntric i sexista de la llengua, una qüestió que ha despertat opinions diverses però que ens obliga, a totes i a tots, a fer un esforç comú per superar els biaixos presents a la llengua.
Del viure i del morir. Propostes per acostar-nos a l’experiència de la finitud
Anna Nolla Casals

M’agradaria que aquest document aportés quelcom nou i profitós a totes aquelles persones que treballen amb infants i adolescents. A aquells que en algun moment s’han proposat parlar de la vida i la mort amb l’objectiu d’aprendre a conviure amb el dolor i la tristesa, però també amb el plaer i l’alegria, perquè tot plegat ens pertany mentre vivim.
Educació alternativaEducació en valors i formació docent. La diversitat com a valor
Per: Glòria Vericat Beltrán

La reflexió sobre la meva pràctica educativa m’ha portat a endinsar-me en el món de la diversitat i de l’educació en valors, i preguntar-me sobre la seva ubicació en la formació docent. L’enfocament d’aquestes qüestions s’ha realitzat des de l’òptica de la persona. Des d’ella s’han buscat uns eixos vertebradors mínims que haurien d’estar presents tant en tot plantejament educatiu concret, com en la legislació en matèria educativa i en els plans de formació del professorat.
Educar en l’art, educar en valors
Senderi

Ja fa temps que des dels sectors de les pedagogies més progressistes s’ha apostat per l’educació de l’art. Comprendre l’art et permet veure coses, interpretar i reflexionar al voltant dels valors que hi ha al darrere, els valors que el mouen. Com a estratègia educativa, els infants i joves poden ser involucrats en el procés artístic des de les dues vessants. Com a creadors, educant-los a deixar fluir la seva creativitat i posant l’èmfasi en la intencionalitat de la creació.
Educar en valors és educar sentiments morals
Per Amelia Tey Teijón i Miquel Martínez Martín
* Professors de la Facultat de Pedagogia i membres del Grup de Recerca sobre Educació en Valors i Desenvolupament Moral (GREM) de la Universitat de Barcelona. CATALÀ: En aquest article presentem una proposta del que significa educar en valors partint d’una concepció activa del subjecte en desenvolupament. Per aquesta raó, considerem que educar en valors consisteix a crear condicions per aprendre èticament. L’aprenentatge ètic és un procés que ateny tant els àmbits (...)


El diari lila de Carlota. Propostes didàctiques que pretenen desvetllar en l’alumnat un interès pel feminisme i el gust per la lectura
Autora del llibre: Gemma Lienas. Propostes didàctiques de Margarida Roca Herrera

Aprendrem a observar si en el nostre entorn hi perviuen la discriminació per raó de sexe i els prejudicis. Ens posarem, doncs, “unes ulleres liles” com les de la Carlota. Educació Secundaria.
El teu punt de vista pot canviar el món. Concurs de Video
Mans Unides covoca a l’alumnat de les ecoles de Catalunya

La 2a edició del concurs de clipmetratges (vídeos d’1 minut) de Mans Unides “El teu punt de vista pot canviar el món” convoca per primera vegada una categoria centrada exclusivament en vídeos fets per l’alumnat dels centres escolars de Catalunya. El concurs està organitzat com a acció d’informació i conscienciació sobre els Objectius del Mil·leni (ODM): sobre l’ODM 1 (Eradicar la fam i la pobresa extrema) i l’ODM 7 (Protecció del medi ambient i lluita contra el canvi climàtic), objectius que protagonitzen la campanya d’aquesta ONG en el 2009 i 2010, campanya que coincideix amb el 50 aniversari de l’entitat.
Els drets de l’infant a l’escola: una educació per a la ciutadania
Jean Le Gal
Editorial Graó Preu:15 € 178 pág. ISBN: 8478273921. (05/2005)


Els drets de les dones
per Carme López

Et proposem una web que fa un repàs de la història de la lluita de les dones per aconseguir els seus drets, molt sovint amagada i que us pot servir per treballar amb l’alumant el 8 de març, dia internacional de la dona.
Escola d’Atenes Contemporània. Taller

Interactiu inspirat en el fresc l’Escola d’Atenes de Rafael i aplicat a pensadores i pensadors contemporanis, del segle XIX fins a l’actualitat. Una bona eina per treballar sobre la ética.
Escola Projecte

Investigació en l’Educació en Valors per desenvolupar aspectes concrets com la solidaritat, la cooperació, el respecte, la convivència intergeneracional... en un àmbit que traspassa la pròpia realitat escolar. Compta amb la col·laboració del Grup de recerca en educació en valors i desenvolupament moral (GREM) de la Universitat de Barcelona.
Escola Valenciana. Federació d’Associacions per la Llengua

ESCOLA VALENCIANA, Federació d’Associacions per la Llengua" és una entitat cívica que actualment integra quinze associacions d’arreu de les comarques valencianes. El sentiment comú d’unitat, tolerància, autoestima i respecte
Escola, política i socialisme
Per Raimon Obiols

En una entrevista publicada en el número 50 de la revista Barcelona, metròpolis mediterrània, la pedagoga Marta Mata digué una cosa que impressiona en la seva tremenda simplicitat: "Jo he vist matar l’escola i he vist com l’escola ressuscitava". La Marta tenia 10 anys quan va començar la guerra civil i, per tant, com explicava en l’entrevista, va tenir temps de "conèixer una escola excel.lent, l’Institut Escola de la Generalitat de Catalunya".
Formació de persones adultes. Web educativa
Vicens Messeguer

Pàgina personal de reflexió crítica sobre l’educació de persones adultes. La web -diu l’autor- no pretén ser un centre d’informació sobre recursos educatius de tipus acadèmic, sinó aportar elements que ens ajudin a la contemplació serena, a la valoració pausada i a la reflexió crítica sobre qüestions educatives i formatives.
Gènere i participació
L’estat de la Qüestió. Nº 62. Març 2006

Conclusions de la II Trobada d’Agermanament entre les entitats del Consell de la Joventut de Barcelona i el de València, celebrada els passats 25 i 26 de febrer de 2006 a València. 

     
©2005 - 2012